Du kommer att sova bättre och veta om sömnstörningar: En detaljerad diskussion

Du kommer att sova bättre och veta om sömnstörningar: En detaljerad diskussion

Hungrig

Effekter av antidepressiva, fungerar de?

Jag är en 45-åring, men tyvärr tar jag antidepressiva medel som förstör mina sömnmönster. Jag började ta och har använt olika sömntabletter i nära ett år. Jag började först använda p-piller med framgång men jag var alltid så trött nästa dag att jag hade svårt att slutföra normala uppgifter på jobbet. Detta började sätta mycket press på mig på jobbet. Min hemsituation genomgick mycket kaos, och semestern var över oss, vilket bara fick mig att bli överväldigad av allt som händer i mitt liv.

Sömnlösa nätter

Jag hade så mycket på gång under dagen att jag inte kunde förstå varför jag inte sov på natten. Under dessa sömnlösa nätter fyllde jag mitt sovrum med saker för att hålla mig upptagen; böcker, videospel, bärbara datorer och fjärrkontroller var vid min säng hela tiden. Det skulle ta mig för evigt att sova och sedan vaknade jag och kunde inte gå tillbaka till sömn. Därför föll jag in i en djup depression eftersom mitt sinne tänkte hela tiden på saker som vi inte var i min kontroll. Jag hade problem med att sova och sedan hade jag problem med att hålla mig vaken.

Var inte rädd för att söka hjälp

Det var inte förrän mina föräldrar besökte från Florida för att hjälpa till med husarbeten och andra dagliga uppgifter som jag sökte hjälp hos en sömnläkare. Efter en sömnstudie över natten, under vilken läkare registrerade mina ögonrörelser och hjärn- och muskelaktivitet för att analysera sömnmönster, diagnostiserade jag sömnapné och sömnlöshet. Jag visste inte så mycket om sömnapné, men jag visste att människor med obehandlad sömnapné inte är medvetna om att de slutar andas upprepade gånger under sömnen på grund av luftvägsblockering. Dessa avsnitt kan störa ljud sömn och leda till många andra komplikationer, och i vissa fall att människor har dött från att inte ta hand om sig själva.

Behandla biverkningar av antidepressiva medel

Efter mitt test fick jag ett Continuous Positive Airway Pressure (CPAP), en speciellt utformad mask som hjälpte mig att trycka in luft i min luftväg. När jag först fick masken hatade jag den, för den var svår att vänja sig, men då insåg jag hur mycket den tog hand om, så jag fastnade med den. CPAP har varit en livsväxlare för mig. Med hjälp av min läkare sover jag nu igenom natten och vaknar vaken, redo att börja dagen. Min läkare har hjälpt mig att identifiera mina sömnlöshetsutlösare och lärt mig de nödvändiga färdigheterna för att ändra dessa triggers. Min läkare gav mig också mycket litteratur som jag känner att jag vet mer om sömnapné och sömnlöshet som jag någonsin trodde att jag kunde veta om.

läkare

Jag känner att om människor lider av denna sjukdom måste de gå till sina läkare, för att läkare är där för att hjälpa patienter att hitta ut ett system som passar bäst för varje individ. Min läkare gjorde det så enkelt för mig att lösa mitt problem. De identifierade inte bara problemet utan de berättade för mig hur jag fixar situationen och de gav mig skäl till varför och saker jag kunde göra för att ändra min situation.

Andra behandlingsalternativ

Tillsammans med att gå till en läkare har jag också hört att det finns grupper tillgängliga som möts för att diskutera sömnlöshet . Från vad jag har läst från den litteratur som jag har fått från min läkare, fokuserar varje gruppsamling på att identifiera sömnlöshetsutlösare, inklusive livsstilsvanor och negativa tankar. Litteraturen har också lärt mig att deltagarna också deltog i avkopplingsträning. Jag har för närvarande inte haft chansen att delta i en av dessa grupper, men det är något som jag vill prova. Att få chansen att tala om min berättelse och att höra från andra, att jag inte är den enda personen med dessa utgivna, kommer att få mig att må bättre om situationen.

Fördelarna

Jag kan för närvarande gå i säng vid en normal tid och vakna upp och känna mig avslappnad och redo att gå under min arbetsdag, och viktigast av allt behöver jag inte ta några sömnläkemedel, vilket alltid fick mig att känna mig dåsig. Jag är så tacksam för min läkare och allt som han gjorde för mig för att lära mig att sova djupare och bättre vilket har förändrat mitt liv.

avSven Nilsson

Jag är läkare från Stockholm, Sverige

One thought on “Du kommer att sova bättre och veta om sömnstörningar: En detaljerad diskussion
  1. Jag har kämpat med sömnlöshet länge. Jag tillskriver detta att ha problem med att titta på datorn på natten. Med ett blått ljusfilter upptäcker jag att jag kan sova som en vanlig person. Det fungerar fortfarande inte hela tiden.

  2. Jag heter Eugene och jag är en 63 år gammal man, far till fyra barn och har fått diagnosen sömnlöshet. Jag har haft sömnlöshet i ganska många år, vaknar ofta upp flera gånger under natten och har svårt att få sova. Jag använder en bipap på natten också, vilket har hjälpt, men botade inte min sömnlöshet.

  3. Det finns inget som är mycket värre än att gå trött i sängen och sedan bli vaken när allt du vill göra är att sova. Allt du gör är att stirra på taket och hoppas att slumret kommer snabbt och du får resten du behöver, men det kommer sent eller inte alls. Jag vill komma över denna sömnlöshet men jag är rädd för att ta piller och bli beroende av dem. Jag vill bara ha en god natt med god vila.

  4. Jag är i trettiotalet nu och jag har kämpat med sömnlöshet under större delen av mitt liv. Jag tillbringade länge och tänkte att min sömnproblem var resultatet av dålig sömnhygien. Jag tillbringar mycket tid på enheter och datorer på natten och låter mig inte ofta sluta ordentligt. Men min sömnlöshet blev obestridlig i mina tidiga tjugoårsåldern när jag åkte på en lång längdskidcykeltur. Efter att ha cyklat i 10 timmar om dagen trodde jag att jag säkert skulle kunna somna lätt. Ingen sådan lycka. I slutet av en lång dag låg jag fortfarande kvar och kunde inte sova, och jag vaknade med gryningen, trots att jag kände mig utmattad. Nu har jag accepterat att sömn alltid kommer att bli en strid, jag hoppas att jag en dag kan sova regelbundet och enkelt utan att behöva medicin.

  5. Jag har haft sömnlöshet i många år. De mest effektiva metoderna för mig är att slå mig ner en timme före sänggåendet (ingen träning, ansträngande aktivitet) och stänga av TV: n. Jag gillar också koffeinfritt te.

  6. Jag är en 63 år gammal hane. Vid ett tillfälle i år bar jag cirka 80 pund mer än min idealvikt vilket ledde till att jag kämpade när jag andades när jag sov. Har använt sömnläkemedel kom dock oro över biverkningarna. Dessutom gick min snarkning till en aldrig tidigare skådad nivå. Efter att ha tappat sömnläkemedlet bytte jag till en melatoninlösning och tappade 28 kilo vilket har förbättrat min sömn enormt.

  7. Jag har nyligen fått diagnosen sömnapné. Nu vet jag varför jag vaknade mitt på natten och hoppade efter luft. Min sömnapné orsakas av att hjärnan inte ber mig att andas när jag sover vilket låter mig så konstigt och skrämmande. För de flesta människor orsakas det av att halsmusklerna slappnar av. Jag har nu en CPAP-maskin och den har till största delen gett mig tillbaka mer avkopplande kvällar än jag har haft på flera år. Det är en hemsk känsla när du inte får tillräckligt med sömn varje natt. Med CPAP-maskinen har jag fortfarande utmaningar. Det fixar inte hur min hjärna fungerar och vissa gånger är maskinen inte så bekväm så jag tycker att jag tar av masken utan att veta och vakna upp flera gånger om natten. Jag måste säga att stress förmodligen inte hjälper heller. Det är en utmaning och jag kommer att ta det dag för dag. Åtminstone nu vet jag vad som är fel.

  8. Jag är en 40-årig hane som är gift med kärleken till mitt liv Beth och far till ett vackert tjejnamn Rosie. Jag är egenföretagare och jag vill tacka er för en lyckad behandling av min sömnapné.

  9. Jag lider faktiskt av sömnlöshet. Jag har i många år. Mitt sinne stängs inte av för att jag somnar. Jag har tagit sömntabletter i cirka 10 år för att hjälpa till att sova. Det finns tider som inte ens fungerar.

  10. Jag började nyligen ta sömntabletter och de har förändrat mitt liv. Jag är inte längre trött hela dagen, och jag är vaken på jobbet och mycket uppmärksam på vad som händer. Jag brukade vara långsam att reagera i min vardag och nu är jag medveten om allt som händer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *