Viktminskning 101: Näring är viktigare än du tror

Viktminskning 101: Näring är viktigare än du tror

Få tid till gymmet

Att gå ner i vikt kan vara svårt. Att hålla det av är svårare! Jag har försökt gå ner i vikt och hålla den borta många gånger i mitt liv. Jag har följt flera "fad dieter" eller "crash dieter" i mitt liv. Jag har gått ner i vikt snabbt, men aldrig hållit den av. Min vikt har fluktuerat så mycket under hela mitt liv. Jag har äntligen hittat en livsstil som jag tror har hjälpt mig att gå ner i vikt och hittills hålla den av.

När jag växte upp var min familj aldrig för samvetsgrann om vad vi åt. Vi tänkte inte dåligt på att gå ut och äta flera gånger i veckan. Vi bakade och åt godis. Vi dricker pops och juice så mycket som vi ville. Jag var knubbig större delen av mitt liv på grund av detta. Jag har lärt mig att den största faktorn för att gå ner i vikt och att hålla den borta är min diet! Jag kan äta godis med mått. Jag kan äta ute med vänner då och då. Den största faktorn är att göra dessa saker med mått.

För att börja äta bättre:

 • Jag sänkte min sockerintag. Att göra detta ensam har hjälpt till att bromsa mina begär så mycket. Jag insåg att ju mindre jag åt dessa saker, desto mindre ville jag efter dem.
 • Jag skar ner kolhydraterna som jag åt. Tidigare älskade jag en stor bit bröd eller skål med pasta. Sedan jag har minskat på dessa har jag märkt en viktminskning. Genom att göra detta har jag tappat lite vattenvikt ensam.
 • Jag fokuserar mer på grönsaker och magert protein för att fylla mig. Jag förstärkte min ämnesomsättning genom att se till att jag äter protein varje dag. Några saker som jag fokuserar på att äta är kyckling, lamm, fisk och ägg. Det här är magra proteiner som hjälper till att hålla mig full längre. Jag känner inte att jag behöver äta igen strax efter att jag är klar!
 • Jag äter mer grönsaker, jag ser till att fylla min tallrik med dem! Det finns så många bra sorters grönsaker som hjälper till att fylla dig och har mycket få kalorier. Några av mina favoriter är broccoli, tomater, grönkål, spenat och rosenkål. Så många av dessa grönsaker är fyllda med fiber och vitaminer som jag behöver. Dessa grönsaker smakar inte bara bra, utan laddas med saker som är bra för mig.
 • Jag äter tre måltider varje dag. Mellan måltiderna om jag befinner mig hungrig, snackar jag på grönsaker. Jag gillar frukt också, men den kan laddas med socker. Jag kommer dock att låta mig smaka på mer frukt än godisbarer!

En annan viktig del av att gå ner i vikt för mig blev mer aktiv. Som barn gjorde min familj inte mycket för att vara aktiv. Vi gillade inte riktigt sport eller tillbringade mycket tid utomhus tillsammans. Jag var aldrig heller en del av ett idrottslag som växte upp. Jag kände alltid att det var för mycket arbete för att vara aktiv. Nu när jag är aktiv kan jag inte föreställa mig att mitt liv blir annorlunda! Jag har älskat att träna. Jag arbetar mycket på gymmet och hemma. På gymmet deltar jag i många träningskurser. Jag älskar viktlyftklasser och konditionsträningskurser. Jag gillar att lyfta vikter eftersom jag bygger mina muskler, samtidigt som jag bränner fett. Jag gillar också att ta cykelklasser, som verkligen spränger fettet. Jag svettas mycket under dessa klasser och bränner kalorier.

Jag älskar att göra saker utanför med familjen nu. Vi tillbringar mycket tid på leden nära vårt hus. Vi åker på långa cykelturer och promenader, ibland till glassbutiken. Moderering är nyckeln! Vi spelar sport tillsammans. Att göra detta har visat mina barn hur viktigt det är att växa upp aktivt och friskt. Oavsett vilken träning jag gör, känner jag mig alltid bättre efter ett träningspass. Ibland är det svårt för mig att arbeta motiveringen att komma igång. Jag känner mig lat och trött några dagar. Om jag får mig att resa mig upp, kommer jag säkert att må bättre efteråt.

Att gå ner i vikt har varit en stor självförtroende och jag mår bättre om mig själv. Jag har mer energi, mår bättre och blir sjuka sjuka. Jag vet att jag måste hålla uppe min diet och träna för att hålla vikten borta.

avSven Nilsson

Jag är läkare från Stockholm, Sverige

One thought on “Viktminskning 101: Näring är viktigare än du tror
 1. Jag tappade 20 kilo på två månader genom att justera min diet. Detta är inte en snabb viktminskning, mer som långsam och stabil som är friskare och fungerar bäst för mig. Jag skar ner (inte ut) på kolhydrater, fetter och socker. Jag testade andra dieter där jag helt eller nästan helt klippte ut kolhydrater och tyckte att det var för svårt att hålla mig till. Begäret var för mycket.

 2. Det är konstigt, men för mig var min viktminskningsupplevelse inte positiv. Jag tappade aptiten på grund av stress, ångest och depression och tappade en bra mängd vikt under ett och ett halvt år. Människor var så trevliga och gratis för mig när de såg mig, men de insåg inte att jag skulle ha varit lyckligare att ha gått ner i vikt på ett mer naturligt och hälsosamt sätt.

 3. Jag har försökt i flera år att gå ner i vikt, av och på. Jag har inte varit särskilt allvarlig med det så nu är det dags att bli seriös. Jag börjar ett nytt kapitel i mitt liv och jag måste bli frisk och lös omkring 50 kilo. Jag planerar att börja gå omkring 3 gånger i veckan på lokala parker. Min diet är inte så dålig, det är den övning som jag saknar. Här är till början av en ny mig!

 4. Jag tappade 20 kilo på två månader genom att justera min diet. Detta är inte en snabb viktminskning, mer som långsam och stabil som är friskare och fungerar bäst för mig. Jag skar ner (inte ut) på kolhydrater, fetter och socker. Jag testade andra dieter där jag helt eller nästan helt klippte ut kolhydrater och tyckte att det var för svårt att hålla mig till. Begäret var för mycket.

 5. Jag tappade nyligen massor av vikt med den vackra metoden för vattenfasta. Och dessutom intermittent fasta och keto. Men tyvärr orsakade stress ett stort återfall och naturligtvis fick jag allt tillbaka. Jag var i grund och botten äta i liksom 8 månader i rad och raderade allt det fasta arbetet från föregående år. För närvarande men jag är på vagnen igen och jag känner mig mer hoppfull än någonsin den här gången. Redan ner på 4 kg sedan för två veckor sedan.

 6. Jag tillbringade mitt liv att tänka att jag skulle vara överviktig för alltid, att jag aldrig skulle gå ner i vikt. Tills min son föddes och kärleken till honom fick mig att vilja leva med kvalitet och under lång tid. Jag började träna ofta, gå och springa sedan. Jag ändrade också min diet med stöd av en nutritionist. I dag känner jag mig frisk och redo att möta allt.

 7. Jag tränar för närvarande och har fortfarande inte gått ner i vikt sedan jag började. Jag räknar med att tappa minst 10 kg i slutet av nästa år, men jag måste fortfarande jobba hårt.

 8. Jag försökte många gånger att minska mitt magfett. Många försök och misslyckanden … men förra gången jag äntligen lyckades. Jag klippte bara några kalorier från min diet, men gjorde en daglig träning och fokuserade på makronäringsämnen i livsmedel. Fler proteiner, mindre karbo och jag har tappat cirka 30 kg på 6 månader!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *