Att hålla din depression på en hanterbar nivå är möjligt

Att hålla din depression på en hanterbar nivå är möjligt

Depression är mycket vanligt överallt, även i Sverige. En av sju australier kommer att möta depression under sin livstid.

För närvarande upplever en av 16 australier depression. 26% av australierna har upplevt en ångestattack och 14% av australierna upplever ångest i detta ögonblick. Depression och ångest är vanligt som du ser. Innan de var saker man inte skulle prata om men världen går framåt och de blir mer allmänt accepterade. Om du upplever något av eller båda av dessa, kontakta läkare.

Finns det hjälp för människor som lever med depression?

Vi alla har tid där vi känner oss ledsna. Låt inte detta få dig att känna att du har depression

Depression påverkar ditt dagliga liv i nästan varje timme i cirka två veckor. Om du har känt detta kan du gå till din läkare och få diagnosen. Depression kan också kallas klinisk depression och depression. När man talar om depression är det viktigt att veta att det finns två typer av depression. Major depression och persistent depressiv störning. Major depression är när du har sådan sorg att det påverkar allt i ditt liv i minst två veckor. Ibland kan detta bara hända en gång i din livstid, men vanligast händer det flera gånger för en person. Persistent depressiv störning är när en person känner sorg i längre tid än två år. Om du får diagnosen persistent depressiv störning kan du också uppleva en större depression.

Det finns också andra former av depression som uppstår under vissa tider

Under vintern är en stor depressionskategori. Detta kallas vanligtvis Seasonal Affective Disorder (SAD). Denna kategori av depression börjar vanligtvis sent på hösten på vintern och försvinner vanligtvis när våren och sommaren kommer tillbaka. En annan kategori av depression som är mycket viktigt att veta om och se tecken på är perinatal depression. Kvinnor som är gravida kan bli deprimerade. Efter att ha fått barnet kan kvinnor fortfarande vara deprimerade och komma in i en nedgång. Detta kallas vanligen post-partum och det är ett tillstånd som bör tas mycket på allvar.

De flesta kan tro att sorg är det enda tecknet på depression, men det finns många fler symtom

Att vara orolig konstant och känna sig tom kan vara ett tecken på att du är deprimerad. Om du upplever plötsligt energiförlust och vill göra saker du brukade göra innan detta är ett annat tecken på depression. Ändringar i aptit eller viktminskning som du inte försöker ändra kan också vara ett tecken. Det är också viktigt att komma ihåg att depression inte ser lika ut hos alla. Kvinnor är mer benägna att få depression än män. Vetenskapen tror att livscykel, biologiska och hormoner kan vara orsaken till att kvinnor upplever depression mer. Vanligtvis har kvinnor som upplever depression känslor av skuld, värdelöshet och sorg. Män å andra sidan upplever ilska, trötthet och irritabilitet när de upplever depression. Tyvärr kommer de flesta män inte att märka deras depression symptom som leder dem att inte söka den hjälp de behöver.

Om du känner att du upplever depression, måste du gå till din läkare eller psykolog i vården och få diagnosen

En läkare kan ge dig medicin, psykoterapi eller en kombination av de två. Om dessa inte fungerar finns det andra sätt att behandla depression. Om du vill ta ett läkemedel kan din primärvårdsläkare förskriva dig ett antidepressivt medel. Om du börjar ta dessa mediciner måste du vara medveten om att det kan ta 2-4 veckor för dem att komma in i ditt system. Under dessa veckor kan du uppleva många fula biverkningar, men de kommer att försvinna när din kropp är van vid den nya medicinen. Om du vill undvika medicinering kan psykoterapi vara till hjälp. Den här metoden lär dig nya sätt att tänka och hjälpa dig att undvika de negativa känslorna du hade tidigare.

Om du är deprimerad söka omedelbart hjälp. Prata också med din familj så att de kan hjälpa dig att hantera denna hemska sjukdom. Om du har en älskad som har depression kan du försöka förstå. De kan vara kalla och avlägsna ibland, men det är depressionen. Fortsätt bara vara där för dem och försöka hjälpa dem genom denna hemska tid.

avSven Nilsson

Jag är läkare från Stockholm, Sverige

One thought on “Att hålla din depression på en hanterbar nivå är möjligt
  1. Jag har kämpat med depression hela mitt liv. I barndomen stod jag inför fattigdom och en kränkande familj med en paranoid schizofren far och hade lite barndomstrauma. Jag kämpade med beroende som ung vuxen, och medan jag nu är en mycket mer funktionell vuxen, kämpar jag fortfarande med att planera, kämpa med mitt minne, har panikattacker och har perioder med betydande depression. Jag har försökt självmord eller haft självmordstankar många gånger i mitt liv.

  2. Bodde i västra Washington med de kroniska grå himlen i 4 år där 1 av de åren min man var utplacerad medan han tog upp ett barn med särskilda behov. Ett gäng stress, ingen sol och grå himmel! Min säsongsdepression fick det bästa av mig och det var svårt att komma ur sängen. D-vitamin sjönk till 9. ja, en 9 av bristen på solljus som hjälpte till i min depression. Jag känner att jag är instängd i ett hål jag inte kan komma ur. Jag vet om jag kan återvända till mitt normala lyckliga produktiva jag, men det verkar desto svårare jag försöker att falla. Det är sorgligt och super frustrerande. Så snart vi flyttade min mormor dog, dödade svärfar ett år senare, min bästa vän begick självmord ett år efter det, och en nära familjevän dog i en motorcykelolycka. ALLA de situationella depressiva avsnitten i kombination med D-vitaminet som inte kommer att bli över 23 ens med behandlingen har också påverkat min depression. Ett tillstånd av förtvivlan verkligen. Som när kommer dåliga saker att sluta! Utmattad. Psykiskt, fysiskt och känslomässigt utmattat.

  3. Jag levde med depression i 5 år och visste inte vad det var. Jag hade en kränkande och kontrollerande fästman som kallade mig lat och jag kunde inte förstå varför det var så svårt för mig att fungera varje dag. Han tog mig till läkaren som var försiktig med adderall och fick mig att ta dem för att ha energi så att jag inte skulle vara lat längre. Förutom var jag bara vaken, men kunde ändå inte hitta en anledning att leva och älska livet. Jag hade fått höra att min inställning är vad jag gör, och jag trodde att det var mitt fel för att vara ledsen hela tiden. Spola framåt några år. Min pojkvän har tömt vårt bankkonto, sparkat mig ur huset och jag sjönk i en ännu djupare depression, ett tag. Efter att jag hade separerats från den största källan till min depression, kunde jag diagnostiseras ordentligt och få den hjälp jag behövde. Jag lider fortfarande av depression, men vet hur jag kan hålla mina symtom hanterbara; Jag vet också när jag inte hanterar min depression och behöver träffa en läkare. Jag måste äta en ren diet med främst frukt, kött och grönsaker och få massor av träning för att hjälpa min hjärna att fungera så bra som den kan.

  4. Depression har varit som en av de så kallade vänner som alltid sticker runt och bara suger dig torrt av allt du har i de värsta stunderna. Jag har haft det sedan jag var väldigt liten. Jag har varit i fostervård hela mitt liv på grund av min familj. Jag fick diagnosen en depression som jag var 15. Depression har påverkat mig på så många sätt från att inte ens kunna prata och från att ens försöka begå självmord många gånger. Jag är nu 21 och lider fortfarande av det idag, men inte så mycket som jag gjorde då. Det har alltid varit depression som håller på mig som superlim och jag önskar att det skulle försvinna.

  5. Jag tänkte alltid på depression som något som påverkade andra människor. Det är, tills jag tittade i spegeln. Efter en serie personliga problem och hälsokomplikationer märkte jag en definitiv förändring i mitt beteende. Saker jag brukade tycka om gjorde lite intresse. Ofta skulle jag stanna i sängen även utan att bli trött. Jag undvek familj och vänner. Mitt arbete led. Så småningom sökte jag behandling och med hjälp av min läkare och terapeuter har jag börjat må bättre.

  6. Jag minns att jag var deprimerad även när jag var ung. Jag har aldrig haft nästan lika mycket energi som andra människor i allmänhet och kämpar för att matcha människors känslor och spänning över till och med grunt. Jag vet att en del av detta är att jag är blyg, men det är också att jag är för deprimerad för att engagera mig i det mesta. Det blev mycket värre när vissa dåliga saker hände på college, som döden av en av mina vänner, där det som redan kändes som en mörk plats i mitt sinne blev ett helt svart hål i formen av mitt sinne. Jag känner mig fortfarande deprimerad de flesta dagar, även om jag nu tar antidepressiva medel, men jag klarar mig mycket bättre. Jag tror att detta kommer att vara evigt för mig. Jag kommer aldrig att uppleva hur lycka eller nöjdhet känns för andra människor.

  7. Min depression är säsongsbetonad, men varje år runt jul slår det som urverk. Detta var inte alltid fallet. Jag brukade njuta av semestern, men nu påminner de mig bara om att jag tappade min far och att jag var en dålig son. Jag minns innan han gick, han hade frågat om jag ville besöka någon familj och tillbringa jul med honom. Jag sa till honom nej och gjorde en ursäkt för varför jag inte kunde. faktiskt ville jag bara sitta på rumpan och bli hög. Jag trodde ärligt att jag skulle gå med honom nästa år. ja, han dog cirka tre månader senare. nu tillbringar jag min semester ständigt bekämpa tårar och känslor av själv tveksamhet. Jag har aldrig haft självmordstankar, men för det mesta känner jag mig värdelös och förtjänar kärlek. Jag önskar att det skulle försvinna så att jag kunde tillbringa semestern med min dotter som hon förtjänar, men jag tror inte att det någonsin kommer att göra det. mest troligt kommer jag att fortsätta att gå igenom rörelserna med semesterlycka bara så att hon kan känna sig normal. Innerst inne vet jag att det är en grov fasad av glädje som jag tar på så ingen vet hur trasig jag är varje år efter tacksägelsen.

  8. Jag har hanterat depression de senaste 20+ åren. Du klarar av och du lär dig dina egna tecken, svagheter och vad som fungerar för att lugna dessa känslor. Ibland får det verkligen att du tittar djupt in i dig själv. Jag personligen medicinerar inte, men tror att vissa människor behöver. Jag försöker komma ihåg att inte låta det vinna. När du väl kan lära dig att känna igen tecken, känslor och känslor lär du dig att hantera.

  9. Jag började lida av depression medan jag gick igenom en mycket svår skilsmässa. Min tidigare man var väldigt grym mot mig och det var mycket känslomässigt fram och tillbaka. Det var svårt för mig att få mitt balans emotionellt. Det var också en enorm ekonomisk hit och oroen för pengar ledde mig till mycket förtvivlan. Det kändes som ett svart hål jag aldrig skulle krypa ut ur, att inte vara önskad, inte kunna försörja mig själv, inte kunna flytta mitt liv framåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *