Att leva med försvagande depression och hitta optimal behandling

Att leva med försvagande depression och hitta optimal behandling

Är depression behandlingsbar

Vanliga missförstånd om depression

Depression är ett mycket utbrett tillstånd i hela världen, ett psykiskt hälsotillstånd som huvudsakligen kännetecknas av några få viktiga symtom som manifesterar sig hos de flesta, men inte alla, patienter. De dominerande symtomen är något självförklarande från namnet, det underliggande nettosymtomet för patienter som lider av depression är i allmänhet deprimerad eller på annat sätt hindrat humör. Detta kan ta många former beroende på fallet och personen och deras dagliga liv, men till stor del kommer detta i form av antingen fasiska perioder av depression som kompenseras av uppsving i humör, eller det kan bara vara en generell låg brum av deprimerad stämning genom ens dag, och till viss del, livet.

Symtom på depression

De mer specifika symptomen på depression är mycket beroende av personen, men de finns i några få breda kategorier. Den första är aptiten, patienter som arbetar med depression kan uppleva antingen en minskad eller ökad aptit, eller de kan växla mellan dessa två ytterligheter. Det finns också andra medföljande symtom som följer med dessa deprimerade stämningar som anhedoni. Detta är ett tillstånd där man egentligen inte får samma nöje från livshändelser och aktiviteter som de en gång gjorde, vilket främjar den deprimerade stämningen och orsakar något av en återkopplingsslinga som fortsätter att föra ned patienten. Andra symtom inkluderar att dra sig ur sociala kretsar, ökade eller minskade nivåer av sömn och känslor av trötthet och utmattning under dagen och allmän känslomässig reaktivitet.

Förekomsten och frånvaron av dessa symtom betyder inte att en patient gör eller inte har depression, eftersom det verkligen kan manifestera sig på olika sätt beroende på alltför många faktorer att lista här.

Vad orsakar depression

Den underliggande mekanismen bakom vad som orsakar depression är inte fullt ut förstått, eftersom allt som handlar om hjärnan och dess funktion finns det massor av vridningsrum och utrymme för förvirring baserat på den individuella variationen mellan människor. Den allmänna orsaken, biologiskt, som vi förstår det är relaterad till serotonins funktion i hjärnan och uppstår när det finns en relativ brist på serotonin i hjärnan. Detta kan också manifestera sig som en minskad förmåga hos hjärnan att reagera på serotonin, inte bara en minskning av de totala nivåerna av neurotransmitteren i kroppen. Det finns vissa bevis som tyder på att depressionen åtföljs av en minskning av massan i specifika områden i hjärnan, med att massan återgår när depressionen behandlas och patienten rapporterar färre symtom, men ett orsakssamband är svårt att fastställa genom att fall.

Depression är en psykisk sjukdom

Att flytta bort från biologiaspekten är depression främst en psykisk sjukdom, en som bebor sinnet och till stor del orsakas av livshändelser. Missbruk tidigt i livet, försummelse, socialt avslag, förlust av en älskad, svåra tider i ens liv, dessa kan alla vara orsaker till depression och varken är mer eller mindre giltiga än varandra som en upphetsande händelse. Det finns naturligtvis sorg som följer sorgliga tider, eller förlusten av en nära och kär, men det är när dessa känslor spiral utöver sorg vid förlusten, eller en allmän känsla av kamp och börjar smitta det dagliga livet och smärta sina tankar att depression inträffar.

Behandlingsalternativ

När det gäller behandling behandlas depression på ett par viktiga sätt, terapi och mediciner. Läkemedlet som främst används för att behandla depression är en klass läkemedel som kallas SSRI, selektiva serotoninåterupptagshämmare. I lekmannens termer innebär detta att läkemedlen arbetar för att öka det serotonin som finns tillgängligt i hjärnan utan att faktiskt öka dess produktion, förhoppningsvis hjälpa hjärnan att få lämplig signalering från kemin på jobbet inuti. Dessa piller tar lite tid att arbeta och är definitivt inte utan negativa biverkningar. När du arbetar med neurokemi, finns det en ganska stor felmarginal, med biverkningar som sträcker sig från viktökning till viktminskning, till faktiskt försämrad depression.

Sök en professionell inom mentalhälsa

Man måste alltid ha nära kontakt med en läkare när man börjar eller byter till ett nytt medicineringssystem för att behandla depression. Terapi är den andra sidan av denna behandling, där kognitiv beteendeterapi är den mest använda och vanliga stilen. I huvudsak är målet att hjälpa till att övervinna den interna monologen förknippad med depression och ångest, ta de skadliga självtankarna och med hjälp av terapeuten och få dem att sluta. Dessa behandlingar är inte omfattande, och det återstår mycket att lära sig om detta tillstånd och hur man bäst kan övervinna det, men den viktigaste anmärkningen är: Depression är allvarlig, och dina känslor är giltiga och viktiga om du känner att du eller en den älskade lider av depression tar den tid som krävs för att hjälpa till med detta, mental hälsa är lika viktigt som fysisk hälsa.

avSven Nilsson

Jag är läkare från Stockholm, Sverige

One thought on “Att leva med försvagande depression och hitta optimal behandling
  1. En mental (känslomässig) välfärdsproblem som beskrivs av ihärdigt motarbetade tankesätt eller förlust av entusiasm, vilket orsakar kritisk funktionshinder i vardagen.

  2. Jag tillbringade ett decennium med depression, varje dag som jag bryr mig mindre om vad som faktiskt hände med mig. Jag föll i en rutin av sömn, arbete, äta, upprepa. Det var nästan omöjligt att göra nya saker eller gå utöver enkla uppgifter eftersom tanken alltid skulle dyka upp i mitt huvud, varför försöka? varför försöka må bättre när morgondagen blir exakt densamma. varför försöka i en värld så full av okunnighet? Hur kommer man ur depression? Jag är inte säker på att ni verkligen gör det, men att hitta en sak som ger er glädje gör en stor skillnad.

  3. Vid 3 års ålder gick min far ut ur mitt liv. Sedan vid 7 gick den enda andra "manliga" figuren, min farbror, bort. 3 år senare gick min moster. Min mamma var så förlorad i sin egen sorg att hon inte var där för att väcka mig. Vissa dagar är det svårt att göra någonting. Att komma ur sängen är en prestation. Att leva med depression är svårt, men att trycka på det är det enda alternativet att komma ur det.

  4. JAG HAR VAR STRUGGLING MED DEPRESSION FÖR SÅ LÅNG SOM JAG KAN komma ihåg. Jag försökte leva med det utan medicinering och mina moderna förändringar var så drastiska. Jag skulle vara i en deprimerad MOOD SOM JAG FÄLLER NOBODY UNDER STÖD OCH JAG SKALL LASSA UT SOM GÖR MIG LOSA RELATIONSHIPS. Jag gick slutligen till doktorerna och de förskrivna antidepressanterna. Jag hittade min läge och stabiliserade en liten och sedan så har jag ökat den dos som jag tog. Det finns fortfarande dagar som jag känner mig hjälpen, som världen är mot mig och ingenting att jag kan göra är bra nog. Det är svårt att upprätthålla förhållanden, särskilt med människor som inte förstår

  5. Jag fick diagnosen depression 1994 när jag försökte självmord. Jag sattes in på sjukhus flera gånger (längsta vistelse 4 veckor) innan jag hittade en läkare som räknade ut att jag var bipolär deprimerad. Jag satt på litium och flera andra mediciner och efter två års gråt och ville dö började jag komma tillbaka till mig. Jag har fortfarande några vackra dagar som de är hanterbara. Depression var inte mitt slut, det var min början!

  6. Jag blev deprimerad när jag fick diagnosen Chronic Pelvic Pain Syndrome, en sjukdom som påverkar män. Att leva med smärta, varje dag och försöka behålla din lycka och din livsstil blev en vikt ibland som var svårt att bära. Jag kröp i ett mörkt hål, bodde under en sten i flera månader och försökte ta reda på hur jag skulle leva med denna lidande. Att göra bättre, ta reda på hur jag ska leva med detta, men mitt liv kommer aldrig att vara detsamma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *